maanantai 3. lokakuuta 2011

Tending-Korrien tokoviikonloppu


Viime vuonna olin vain kuunteluoppilaana Korrien tokoviikonlopussa ja päätin, että jos he tänne uudelleen tulee niin yritän saada Gimman koirakkopaikalle. Ja sainhan minä! Lauantaina kouluttajana oli Pekka Korri ja sunnuntaina Riitta Jantunen-Korri. Oli jälleen hyvin antoisa viikonloppu. Ja toki siitä sai vielä enemmän irti kun oli oma koira mukana. Voin vilpittömästi suositella heidän koulutukseen menemistä, jos vaan suinkin on mahdollista. Tässä jotain muistiinpanoja, joita ehdin kirjoitella neuvoista, joita minä sain Gimman suhteen. (Varmistin, että itseä koskevat neuvot saa kirjoittaa tänne.)

Lauantai – Pekka Korri
Gimman noudon opettamiseen saatiin vinkkejä. Sehän menee aika kivasti kapulalle ja lähtee tuomaan, mutta sitten loppuu usko kisatilanteessa. Ja tämähän tietenkin johtuu siitä, että minä treeneissä hihkun ja hillun kun Gimma tuo kapulaa ja kisoissa olen hiljaa. Pitää kääntää treeneissä tämä niin, että on hyvä juttu, jos minä en hihku. Pikku hiljaa tätä, ensin hetki hiljaa kun koira kääntyy ja sitten vapautus lelulle. Tätä sitten pidennetään kunnes tuo perille asti. Vaihdellen tuota matkaa aina välillä.

Noutoon saatiin myös vinkiksi pidentää noutomatkaa. Itse aina heitetään ensimmäinen heitto ja appari jatkoheittää kapulan vielä kauemmas. Jestas, mikä vauhti Gimmalle tuli tuolla tavalla. Tuli aivan eri sykkeellä kapula suussa takas. Eikä meinannut tiputtaa kapulaa ollenkaan :-O. Vau! Oikeesti toi ei ole vau, mutta Gimman tapauksessa on kun ei ole sitä malttanut mulle tuoda. Tässähän pitäisi olla niin, että kapula on vain keino päästä aivan sairaan makeelle palkalle! Jos ei ole apparia käytettävissä niin silloin laitetaan koira istumaan ja mennään itse heittämään jonkin matkan päästä kapula kauas. Lähetys kapulalle joko heittopaikalta tai palaamalla koira sivulle ja siitä lähetys. Kokeiltiin tuota heittopaikalta lähettämistä, mutta tarvitsi aika paljon apuja, että lähti. Hyviä vinkkejä nämä!

Käännökset, varsinkin vasemmalle, on olleet Gimman kanssa huonoja, joten pyysin siihen apua. Käännöksen voi merkata katseella. Ainakaan vielä tuomarit eivät rokota, jos katseen kääntää etukäteen käännössuuntaan. Ensin siis katse vasemmalle ja muutaman askeleen päästä itse käännytään. Näytti jo muutaman toiston jälkeen oikein hyvältä. Lisäksi peräpään käyttöön saatiin vinkkejä, joka auttaa tuossa vasemmalle käännöksessä. Imuuttamalla ympyrää vasemmalle. Ensin laajaa ympyrää ja siitä vähitellen tiukennetaan, jolloin joutuu koko ajan enemmän tekemään töitä peräpäällä. Sivuaskeleita oikealle kellotaulun mukaan. Eli aloitetaan esim. klo 12:sta ja siitä siirrytään klo 21:een ja sitten 18 ja 15. Tää meni Gimmalla kyllä aika kivasti jo nyt.

Tunnaria ei ole otettu kertaakaan, joten päätin guruilta kysyä miten sen opettaminen kannattaa aloittaa. Appari vie kapulan piiloon esim. heinikkoon. Piilon pitää olla aika koskematon. Ei siis revitä heinää kapulan päälle koska revitty heinä haisee voimakkaammalle kuin ohjaajan haju kapulassa ja koira ehdollistuu heinän hajulle. Ei myöskään kaiveta maahan, hiekan alle. Sama syy kuin heinäjutussakin. Kun appari vie kapulan piiloon, pitäisi koira saada katsomaan apparia (liikkeenohjaajaa) kuten myös ohjatussa noudossa. Eka kerta Gimmalla meni aika pieleen. Eihän se tietenkään tajunnut, että yhtäkkiä pitäisi käyttää nenää. Pitiköhän sitä kapulaa pari kertaa näyttää ja laittaa uudelleen piiloon ennen kuin se löytyi. Selkeästi näki kun sai hajun ja sen jälkeen alkoi parempi työskentely. Toinen kerta oli jo parempi ja kolmas tosi nopea. Kolmannella kerralla se kyllä näki vähän liian hyvin, mihin kapula laitettiin kun tuntui, että meni vaan sinne ja nappasi kapulan :-D. Tätä pitäisi noin viikon verran harjoitella päivittäin ja sitten mukaan hajuttomat kapulat. Ensin hajuttomat kauas, että eivät oikeasti häiritse ja siitä lähennetään pikku hiljaa kunnes ovat yhdessä läjässä. Kapulat saa noin viikossa hajuttomaksi kun ne pitää ulkona muovipussissa. Sellaiset kapulat, joihin on koiran kuolaa tullut ei voi enää käyttää, itse ainakaan.

Sunnuntai – Riitta Jantunen-Korri
Aamun ryhmää kun olin kuuntelemassa niin kuulin kaukoissa sanan sekatekniikka. Olin etukäteen ajatellut, että en ota kaukoja ollenkaan kun mulle vaan neuvotaan, että opeta seisominen uudelleen. Mutta nyt halusin tietää mikä on tuo sekatekniikka. Riitta kertoi, että on etujalat paikallaan tekniikka, takajalat paikallaan tekniikka ja sitten tää sekatekniikka, ns. napa paikallaan tekniikka. Riippuu tuomarista kuinka tuommoisen tulkitsee, mutta niiden pitäisi tuokin oikein osata katsoa. Otin vähän asennonvaihtoja ja Riitan mukaan näytti hyvältä. Istu-seiso, vähän meinaa tulla eteenpäin, joten tähän pitää jatkossa kiinnittää huomiota: eli oma liike vähän eteen ja palkka taakse –> koiran ajatukset taakse. Samaten seisomasta maahan vaihdossa pitää olla tarkkana, että ei tule eteenpäin. Tässä voi käyttää namia apuna viemällä nami vähän etujalkojen väliin. Oli ihana kuulla, että ei tarvitse opettaa uudelleen. Riitta oli mun kanssa samaa mieltä, että jos koira on osannut homman jo ihan pennusta asti niin sitä on tosi vaikea opettaa uudelleen.

Luoksetulon pysäytykseen myös halusin apua kun olen vähän huonosti uskaltanut sitä ottaa. Pelkään ennakointia ja pelkään palkata lelulle. Kaukoissa kokeilin joskus lelua ja se jumitti siinä tosi pahasti. Nyt kuitenkin otettiin kierrätys + käsky ja samaan aikaan palkka pallolla. Ei kuulemma haittaa, jos tässä jumittaa kun ei ole kuitenkaan oikea liike. Voi ottaa myös niin, että apuohjaaja pitää koirasta kiinni ja ohjaaja lähtee poispäin ja kutsuu arkisesti ja kun koira lähtee tulemaan niin kääntyy, antaa käskyn ja heittää pallon. Liikkeenä kokeiltiin myös, että itse kutsuin, sanoin käskyn ja heitin pallon. Sinänsä oikea-aikainen heitto, mutta ehkä vähän liian lyhyt. Tässäkin kannattaisi käyttää apuohjaajaa. Appari voi ensin olla niin, että koira näkee sen ja tajuaa, että joku muukin voi heittää lelun. Jatkossa sitten appari takana sivussa ja heittää taakse pomppupallon. Jos jumittaa kovasti pallolla niin voidaan ottaa takapalkka tai etutargetti käyttöön. Takapalkalla ensin hidastaa, mutta sen pitäisi jäädä toistojen jälkeen pois. Targetti pitää erikseen opettaa ja se sitten laitetaan siihen kohtaan, johon halutaan koiran pysähtyvän ja siitä sitten häivytetään pois. Näin saadaan melkein itsestään seisominen aikaiseksi. Päätin nyt sitten kokeilla tuota palloa ja katsotaan miten käy.

Merkkiä otettiin ihan ensimmäisen kerran. Oon mä sitä silleen ottanut, että ennen ohjatun harjoitusta olen laittanut Gimman seisomaan merkille ja siitä sitten lähettänyt namikupille. Kertaakaan en ole kuitenkaan merkille lähettänyt. Tehtiin nyt niin, että jätin Gimman istumaan, kävin taputtamassa merkin taakse, kiersin merkin ja menin koiran vierelle. Käsky ”merkki” (jota ei ole ennen kuullut) ja lähti saman tien merkille ja meni sinne taakse seisomaan. Whaat! :-O. Toki meni sen merkin yli eikä kiertänyt, mutta siitä ei kuulemma kannata olla huolissaan. Erikseen sitten otetaan niitä merkin taakse menemisiä namin avulla lähietäisyydeltä. Kaksi näyttömerkkiä ja kerran ilman näyttöä. Sairaan hyvin meni. Olen hämilläni tuon koiran oppimiskyvystä!

Aikaa oli vielä jäljellä ja piti oikein keksimällä keksiä vielä juttuja. Tuli sitten mieleen liikkeestä istuminen, että miten se kannattais opettaa. Ja varmaan aika lailla samalla tavalla oisinkin opettanut, mutta tulipa nyt tehtyä sama juttu asiantuntijan edessä. Otettiin ensin peruuttamalla, käsky + käsiapu + palkka. Tajusi aika pian. Otettiin myös seuraamisen yhteydessä, jossa pieni hidastaminen ja käsiapu taakse + palkka. Hyvin meni :-)

Ja kun edelleen aikaa oli niin otettiin ohjattua noutoa namikupeilla. Tätä tehty vissiin joskus talvikaudella viimeksi. Keskimmäinen kuppi normaalisti ja reunakupit oikealla sivuetäisyydellä, mutta lähempänä merkkiä. Vasemmalle Gimma lähti hyvin, oikealle ei meinannut lähteä ollenkaan. Teen varmasti siinä jotain eri lailla. En vaan tiedä mitä, eikä Riittakaan huomannut siinä eroa. Jos koira ei heti tajua niin voi tehdä niin, että jättää koiran merkille ja käy näyttämässä kuppia (voi nostaa oikein sitä) ja palaa takaisin koiran eteen ja uudelleen lähetys. Tämä toimi! Kun alkaa mennä nämä hyvin niin pikku hiljaa siirretään kupit oikeille paikoille. Ja kun nouto on kunnolla hanskassa niin sitten noutokapulat namikuppien tilalle. Katseen kääntäminen oikeaan suuntaan ennen käskyä on sallittu. Käskyn vaan pitää tulla heti pään käännön jälkeen.

Oli kyllä niin hyvä kurssi!! Ja varsinkin juuri se, että pitää tehdä itsestä mielenkiintoinen kun vaan olla möllöttää. Voi elämä kun tuo on varmasti vaikeeta, mutta pitää yrittää nyt pitää tämä asia mielessä. Antaa ihan uuttaa ilmettä kyllä treeniin :-)

Ei kommentteja: