- Käännökset seuraamisessa voi kertoa koiralle kääntämällä pään kääntymissuuntaan. Ei mitään nopeaa käännöstä, vaan sellainen normaali katseen siirtäminen suuntaan, jonne käännytään.
- Opetetaan koira tykkäämään kehuista, liikkeen jälkeen kehutaan, peruutetaan ja näytetään tyhjiä käsiä ja kun koira innostuu tästä niin sitten vasta lentää lelu. Kun liikkeet on kunnossa niin liikkeiden ketjutuksessa tuota on hyvä käyttää. Liikkeen jälkeen kehu ja siirrytään seuraavaan liikkeeseen ja mahdollisesti sitten vasta palkka. Tai sitten vasta kolmannen liikkeen jälkeen jne. Tällä saadaan jopa nostetuksi koiran intoa tehdä ja tähtää kisasuoritukseen, jossa lopussa vasta tulee se palkka.
- Jäävissä liikkeissä käsky vasta kun koira seuraa hienosti. Ei siis käskytetä kun koira alkaa ennakoida. Tämä johtaa siihen, että koira haluaa seurata hyvin, että saa palkan pysähdyksestä.
- Ruudun opetuksessa lelu hyvin äkkiä pois. Koira muuten pettyy kisoissa kun siellä ei olekaan sitä lelua, joka aina treeneissä on ollut. Käytetään mieluummin näyttöruutua: koira istumaan, käydään näyttämässä ruudun paikka, palataan koiran viereen ja lähetys ruutuun. Palkkaaminen lelulla mieluiten koiran taakse, jolloin palkka-ajatus jää taakse eikä ohjaajaan.
- Ruudun loppuliikettä voi treenata, vaikka koira ei ruutua vielä osaisikaan. Koira ruutuun maahan ja tehdään liikkeet.
- Noutokapulan pureskeluun tuli vinkiksi lelupalkka. Koira hakee noutokapulan ja kun kääntyy niin saman tien lelu esille ja palkka. Ohjaaja seisoo hyvin passiivisena, ainoastaan tipauttaa esim. narupallon näkyviin kun koira kääntyy kapulan kanssa takaisin päin. Näin koira ei ajattele noutokapulaa palkkana vaan välineenä päästä palkalle.
- Kaukokäskyjen arvostelu on muuttunut. Nykyään sakotetaan koiran liikkumisesta, vaikka olisi liikkeen alkaessa ja loppuessa samalla paikalla. Jos liikkuu välillä eteen 10 cm ja välillä taakse 10 cm niin se liikkuu yhteensä 20 cm ja tästä vähennetään pisteitä. Kannattaa opettaa koiralle kaukokäskyt niin, että joko etujalat tai takajalat pysyvät koko ajan paikallaan. Jos istu-maahan menee niin, että peppu pysyy paikallaan niin tästä kannattaa myös seisominen opettaa niin, että takajalat on paikallaan.
- Jäävien liikkeiden loppua voi harjoitella myös erikseen. Koira laitetaan haluttuun asentoon, käydään kauempana ja palataan koiran viereen.
- Häiriötä olisi hyvä myös treenata liikkeiden aikana. Tätä tuolla tehtiin perusasennossa ja seuraamisessa. Kielto, jos koira katsoo häiritsijää ja kehut kun katsoo ohjaajaa. Hyvin näytti treenaavat koirat tuon tajuavan. Seuraaminen vain parani häiriön myötä, joka mun mielestä oli tosi yllättävää.
Vitsit, että oli pätevä kouluttaja! Mua oikeesti harmitti, että olin vain kuunteluoppilaana enkä ilmoittanut koiraa mukaan. Ensi kerralla sitten :-).
Kurssi jatkui sunnuntaina, jossa näitä lauantain koirakoita koulutti Riitta. Itse en tuota päässyt katsomaan kun menin Pietarsaareen agilitykisoihin. Mua jopa harmitti kun en tuonne päässyt. Toko-kärpäsen pureman vaikutus näyttää vaan jatkuvan :-D
3 kommenttia:
Tuo oli mielenkiintoinen: 'opetetaan koira tykkäämään kehuista' :) Mun täytyy nyt panostaa enemmän kokeenomaiseen tekemiseen ja palkkauksen harventamiseen sekä palkkaamiseen kentän ulkopuolella.
Kiitos, kun kerroit blogissa näistä Kati:)
Asta tekee kaukot samalla tavalla kuin Gimma. Mä en ole jaksanut tuosta sääntömuutoksesta ottaa kauheita paineita. Mitä kisoissa olen kaukoja vilkuillut, niin tuollakin tekniikalla saa kuitenkin ihan ok pisteitä. Tietysti riippuu tuomarista jonkin verran.
Tosi hyvät muikkarit! :)
Lähetä kommentti